Svartkrut

Vad gör vi? Jo, vi skjuter med vapen, både 1-hands och 2-hands svartkrut.

Tävlingar på längre håll ( långhållsskytte) förekommer för gevär liksom jaktstigar och fältskjutningar för både revolver och gevär. Precisionstävlingar skjuts alltid mot 10-ringad internationell pistoltavla och med 13 skott. De tre sämsta skotten bort och dom 10 bästa räknas samman .
Det skjuts även jaktstigar och fältskjutningar på olika avstånd 15- 90m där man skjuter 20-30 skott per klass, samtliga räknas ihop, så det gäller att ha mest antal träffar i figurerna samt högst poäng i skilljemålet.

Reglerna för detta skytte är internationella med samma namn på de olika klasserna över hela världen, precis som inom sportskyttet.

Svartkrut, vad är väl då det? jo, det är föregångaren till dagens moderna sorter som nu har cirka 100 år på nacken. Svartkrutet har funnits i 600 år innan dess, minst. Därmed är alltså de äldsta vapnen lika gamla.

Nu skjuter vi dagens skyttar inte med fullt så gamla vapen, faktiskt är de flesta vapnen nytillverkade kopior av historiska förebilder, för ett villkor för att de skall godkännas i tävlingar enligt Svenska SvartkrutsSkytteFederationens reglemente . Det finns klasser även för originalvapen där dock deltagarantalet inte på långa vägar är så stort som i replika-klasserna. Skälen är ganska förklarliga, originalvapen förekommer ganska sparsamt och är dyra.

Förutom klubbtävlingar arrangeras det en rikstäckande Hemmabanetävling samt landsdelsmästerskap och VM.

Det finns ingen möjlighet att börja sin skyttekarriär med svartkrutsskytte, man måste lära sig grunderna genom att börja med att gå pistolskyttekurs och lära sig vanligt .22 skytte.

För deltagande i Karlshamns Pistolskytteklubbs svartkrutssektion krävs medlemskap i Svenska SvartkrutsSkytteFederationen (SSSF) samt en kostnadsfri säkerhetsutbildning.

Medlemskapet i SSSF är individuellt, klubben är endast ansluten.

Vi skjuter med gevär, pistol och revolver på 25m, 50m och 100m samt fältskytte.

Bilder Magnus Iphone 890

%d bloggare gillar detta: